Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła - Central Authentication System
Strona główna

Skill classes and basics elements of specialist rescue service I - winter camp

General data

Course ID: WRM-SL>ZSOBZ
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Skill classes and basics elements of specialist rescue service I - winter camp
Name in Polish: Zajęcia sprawnościowe z elementami ratownictwa specjalistycznego I - obóz zimowy
Organizational unit: (in Polish) Katedra Ratownictwa Medycznego
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 5.00 OR 4.00 (differs over time) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: polish
Full description: (in Polish)

Nadrzędnym celem przedmiotu jest:1.Popularyzacja zdrowego stylu życia2.Stworzenie studentom możliwości do rozwijania zainteresowań i uzdolnień sportowych.3.Kształtowanie charakteru i wzmacnianie psychiki studentów, kształtowanie postaw moralnych i społecznych.4.Zapoznanie studentów z elementami samoobronny.5.Zapoznanie studentów z elementami ratownictwa specjalistycznego.6.kształtowanie kondycji fizycznej, wzmacnianie wszystkich grup mięśniowych, praca nadsiłą, wytrzymałością, szybkością organizmu wśród przyszłych ratowników medycznych poprzez zajęciaogólnorozwojowe również w zmiennych warunkach terenowych.

Bibliography: (in Polish)

1. Sztuka samoobrony - Dougherty Martin J. Wydawnictwo: Gola. 2013. *Literatura dostępna w Bibliotece Uczelnianej *Literatura dostępna w Bibliotece Uczelnianej

Learning outcomes: (in Polish)

STANDARD + B.U3. + dbać o bezpieczeństwo własne, pacjentów, otoczenia i środowiska, przestrzegając zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów i zasad regulujących postępowanie w przypadku różnych rodzajów zagrożeń,STANDARD + B.W42. + sposoby zwiększania sprawności fizycznej,STANDARD + K.K1. + posiada świadomość korzystania z różnych form aktywności fizycznej w celu zdrowego stylu życia, poprawienia sprawności i wyglądu własnej sylwetki

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

zajęcia praktyczne Dyskusja, PEU: B.U3.,B.W42.,K.K1. podst oc: Podstawą oceny jest dyskusja podczas zajęć. kryt_zal: 5,0 Bardzo dobre opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych oraz przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce społecznej 4,5 Dobre opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych w przedmiotowym zakresie, oraz przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce resocjalizacyjnej 4,0 Dobre opanowanie większości wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych z tego zakresu 3,5 Wiedza, umiejętności i kompetencje opisane w PEU opanowane na dostatecznym poziomie, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych z tego zakresu 3,0 Wiedza, umiejętności i kompetencje opisane w EK opanowane w podstawowym zakresie, wybiórcza umiejętność wskazania możliwości aplikacyjnych w przedmiotowym zakresie oceny: 92 - 100 % Bardzo dobry 84 - 91 % Dobry plus 76 - 83 % Dobry 68 - 75 % Dostateczny plus 56 - 67 % Dostateczny Obserwacja/opinia, PEU: B.U3.,B.W42.,K.K1. podst oc: Podstawą oceny jest obserwacja studentów podczas zajęć. kryt_zal: 5,0 Bardzo dobre opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych oraz przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce społecznej 4,5 Dobre opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych w przedmiotowym zakresie, oraz przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce resocjalizacyjnej 4,0 Dobre opanowanie większości wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych z tego zakresu 3,5 Wiedza, umiejętności i kompetencje opisane w PEU opanowane na dostatecznym poziomie, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych z tego zakresu 3,0 Wiedza, umiejętności i kompetencje opisane w EK opanowane w podstawowym zakresie, wybiórcza umiejętność wskazania możliwości aplikacyjnych w przedmiotowym zakresie oceny: 92 - 100 % Bardzo dobry 84 - 91 % Dobry plus 76 - 83 % Dobry 68 - 75 % Dostateczny plus 56 - 67 % Dostateczny Sprawdzian umiejętności, PEU: B.U3.,B.W42.,K.K1. podst oc: Sprawdzian umiejętności praktycznych. kryt_zal: 5,0 Bardzo dobre opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych oraz przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce społecznej 4,5 Dobre opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych w przedmiotowym zakresie, oraz przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce resocjalizacyjnej 4,0 Dobre opanowanie większości wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych z tego zakresu 3,5 Wiedza, umiejętności i kompetencje opisane w PEU opanowane na dostatecznym poziomie, umiejętność wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych z tego zakresu 3,0 Wiedza, umiejętności i kompetencje opisane w EK opanowane w podstawowym zakresie, wybiórcza umiejętność wskazania możliwości aplikacyjnych w przedmiotowym zakresie oceny: 92 - 100 % Bardzo dobry 84 - 91 % Dobry plus 76 - 83 % Dobry 68 - 75 % Dostateczny plus 56 - 67 % Dostateczny

Classes in period "Winter semester 2021/2022" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-02-20
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
(in Polish) Zajęcia praktyczne, 90 hours more information
Coordinators: Andrzej Grzesik
Group instructors: Andrzej Grzesik
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
(in Polish) Zajęcia praktyczne - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2022/2023" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
(in Polish) Zajęcia praktyczne, 70 hours more information
Coordinators: Andrzej Grzesik, Paweł Krzewiński, Milena Pełczyńska, Kamila Sadaj-Owczarek, Piotr Trychoń
Group instructors: Andrzej Grzesik, Paweł Krzewiński, Milena Pełczyńska, Kamila Sadaj-Owczarek, Piotr Trychoń
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
(in Polish) Zajęcia praktyczne - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2023/2024" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-18
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
(in Polish) Zajęcia praktyczne, 70 hours more information
Coordinators: Paweł Łojewski
Group instructors: Paweł Łojewski, Bartosz Waldowski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
(in Polish) Zajęcia praktyczne - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2024/2025" (future)

Time span: 2024-10-01 - 2025-02-16
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
(in Polish) Zajęcia praktyczne, 70 hours more information
Coordinators: (unknown)
Group instructors: (unknown)
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
(in Polish) Zajęcia praktyczne - Credit for the grade
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła.
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)