Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła - Central Authentication System
Strona główna

Introduction to organic and inorganic chemistry

General data

Course ID: OKO-SL>PYCIO
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Introduction to organic and inorganic chemistry
Name in Polish: Podstawy chemii nieorganicznej i organicznej
Organizational unit: (in Polish) Katedra Kosmetologii
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 4.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: polish
Full description: (in Polish)

W ramach przedmiotu Podstawy chemii nieorganicznej i organicznej studenci zdobywają ogólną wiedzę z zakresu budowy materii, systematyki związków nieorganicznych i organicznych, reakcji chemicznych, stechiometrii, roztworów, a także kształtują umiejętności posługiwania się „językiem chemii” i przeprowadzania obliczeń chemicznych, niezbędne podczas dalszego kształcenia.

Bibliography: (in Polish)

1) A. Bielański, Podstawy chemii nieorganicznej, PWN, Warszawa, 2012 2) Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak, Chemia w kosmetyce i kosmetologii, MedPharm, Wrocław, 2013 3) J. McMurry, Chemia organiczna, PWN, Warszawa, 20071) J. Główczyk-Zubek, M. Wielechowska, M. Poterała, I. Zadrożna, Chemia i biochemia dla kosmetologów, Wyd. WSZKiPZ, Warszawa, 2011

Learning outcomes: (in Polish)

K_W03 + 1 + Posiada podstawową wiedzę chemiczną, między innymi dotyczącą budowy materii, właściwości wybranych pierwiastków i związków chemicznych.,K_W05 + 2 + Zna wybrane procesy zachodzące w roztworach, działanie wody jako rozpuszczalnika oraz rozumie pojęcia takie jak odczyn czy pH.,K_U26 + 3 + Posługuje się „językiem chemii” – zapisuje konfiguracje elektronowe atomów i elementy ich budowy; zapisuje/rysuje wzory związków organicznych i nieorganicznych, podaje nazwy związków, zapisuje równania reakcji chemicznych; wykonuje wybrane obliczenia chemiczne związane ze składem roztworów/preparatów (obliczenie stężenia, ilości składników niezbędnych do przygotowania roztworu/preparatu).,K_K01 + 4 + Jest gotów do samodzielnego uzupełniania i doskonalenia zdobytej wiedzy i umiejętności z zakresu podstaw chemii.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

wykład Kolokwium, PEU: 1,2 podst oc: Wynik pisemnego kolokwium zaliczeniowego po zakończeniu wykładów kryt_zal: Zgodnie z kryteriami oceny oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 50 - 60 % Dostateczny ,ćwiczenia Kolokwium, PEU: 3 podst oc: Wynik kolokwium zaliczeniowego po zakończeniu ćwiczeń kryt_zal: Zgodnie z kryteriami oceny oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 50 - 60 % Dostateczny Obserwacja/opinia, PEU: 3,4 podst oc: Odsetek punktów przyznawanych na każdych zajęciach za aktywność kryt_zal: Uzyskanie co najmniej połowy sumy punktów przypisanych aktywności oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Sprawdzian umiejętności, PEU: 3 podst oc: Średni wynik pięciu śródsemestralnych sprawdzianów z bieżącej tematyki zajęć kryt_zal: Uzyskanie co najmniej połowy sumy punktów ze sprawdzianów oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 50 - 60 % Dostateczny

Classes in period "Winter semester 2019/2020" (past)

Time span: 2019-10-01 - 2020-02-16
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 40 hours more information
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Anna Błajet-Kosicka
Group instructors: Anna Błajet-Kosicka, Sylwester Furmaniak
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit

Classes in period "Winter semester 2020/2021" (past)

Time span: 2020-10-01 - 2021-02-21
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 40 hours more information
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Anna Błajet-Kosicka
Group instructors: Anna Błajet-Kosicka
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2021/2022" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-02-20
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 40 hours more information
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Anna Błajet-Kosicka
Group instructors: Anna Błajet-Kosicka
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2022/2023" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 40 hours more information
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Sylwester Furmaniak
Group instructors: Anna Błajet-Kosicka, Sylwester Furmaniak
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2023/2024" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-18
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 40 hours more information
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Sylwester Furmaniak
Group instructors: Anna Błajet-Kosicka, Sylwester Furmaniak
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła.
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)