Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła - Central Authentication System
Strona główna

Pedagogy

General data

Course ID: OKO-SL>PEDA
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Pedagogy
Name in Polish: Pedagogika
Organizational unit: (in Polish) Katedra Kosmetologii
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: polish
Full description: (in Polish)

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami i zagadnieniami z zakresu pedagogiki przedstawienie metod wychowania, trudności wychowawczych, przyczyn ich powstawania i sposobów ich zapobiegania.Zaznajomienie z podstawowymi zasadami komunikacji interpersonalnej oraz jej wpływem na relacje z współpracownikami i klientami.

Bibliography: (in Polish)

W.CIECHANOWICZ: Pedagogika- podręcznik dla szkół medycznych. PZWL. W-a 2000. W.OKOŃ : Wprowadzenie do dydaktyki ogólnej. Wyd. Akad. „Żak”, Warszawa,2003. E.SZYMBORSKA , D.ZAJAC /red./: Podstawowe problemy teorii wychowania. Wyd. Wers. Bydgoszcz, 2006. A.TCHORZEWSKI /red./: Wychowanie w kontekście teoretycznym. Wyd. Akad. Bydg., Bydgoszcz, 2005. M.NOWAK : Podstawy pedagogiki otwartej. Redakcja Wydawnictwo KUL, Lublin, 1999. A.TCHORZEWSKI /red./: Sens życia – sens wychowania. Wyd. Wers, Bydgoszcz, 2001. B.WOYNAROWSKA.; Edukacja zdrowia, PWN. Warszawa 2007.

Learning outcomes: (in Polish)

K_W22 + 1 + Zna i rozumie w sposób zaawansowany treści pedagogiczne przekazywane w trakcie nauczania.,K_U15 + 2 + Potrafi stosować społeczne i pedagogiczne mechanizmy kształtowania postaw prozdrowotnych; w sposób krytyczny korzysta z innowacyjnych rozwiązań proponowanych przez pedagogów; potrafi uzasadnić znaczenie prozdrowotne zabiegów kosmetycznych; stosuje adekwatne do sytuacji formy komunikowania się z klientami; planuje ścieżkę własnego rozwoju zawodowego w oparciu o postęp wiedzy z zakresu kosmetologii.,K_K01 + 3 + Akceptuje potrzebę ciągłego doskonalenia się w zakresie podnoszenia swoich kompetencji zawodowych i osobowych szczególnie w relacjach interpersonalnych z klientami.,K_K03 + 4 + Docenia rolę pracy w zespole, konsekwentnie dąży do celu odpowiednio organizując i planując pracę swoją i innych; akceptuje znaczenie prawidłowej komunikacji z klientem i jego rodziną oraz innymi specjalistami.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

wykład Test, PEU: 1 podst oc: opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością wskazania i opisania możliwości aplikacyjnych kryt_zal: oceny: 90 - 100 % Bardzo dobry 80 - 89 % Dobry plus 70 - 79 % Dobry 60 - 69 % Dostateczny plus 50 - 59 % Dostateczny ,ćwiczenia Obserwacja/opinia, PEU: 3,4 podst oc: opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością wskazania i omówienia możliwości aplikacyjnych oraz przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce społeczne kryt_zal: oceny: 90 - 100 % Bardzo dobry 80 - 89 % Dobry plus 70 - 79 % Dobry 60 - 69 % Dostateczny plus 50 - 59 % Dostateczny Prezentacja, PEU: 2 podst oc: opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce społecznej kryt_zal: oceny: 90 - 100 % Bardzo dobry 80 - 89 % Dobry plus 70 - 79 % Dobry 60 - 69 % Dostateczny plus 50 - 59 % Dostateczny Raport/referat, PEU: 2 podst oc: opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością wskazania i opisania możliwości aplikacyjnych kryt_zal: oceny: 90 - 100 % Bardzo dobry 80 - 89 % Dobry plus 70 - 79 % Dobry 60 - 69 % Dostateczny plus 50 - 59 % Dostateczny

Classes in period "Winter semester 2020/2021" (past)

Time span: 2020-10-01 - 2021-02-21
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 10 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Jerzy Gałęski
Group instructors: Jerzy Gałęski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2021/2022" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-02-20
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 10 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Jerzy Gałęski
Group instructors: Jerzy Gałęski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2022/2023" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 10 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Jerzy Gałęski
Group instructors: Jerzy Gałęski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2023/2024" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-18
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 10 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Jerzy Gałęski
Group instructors: Jerzy Gałęski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła.
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)