Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła - Central Authentication System
Strona główna

Social communication

General data

Course ID: KRM-SL>KOMSP
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Social communication
Name in Polish: Komunikacja społeczna
Organizational unit: Department forensics and criminology
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: polish
Full description: (in Polish)

Komunikacja społeczna pozwala studentom podwyższać kompetencje komunikacyjne poprzez budowanie wiedzy o strukturze i dynamice oraz zależnościach komunikacji. Zasadnicza problematyka dotyczy definiowania przedmiotu w perspektywie różnych ujęć teoretycznych, omawia funkcje komunikowania społecznego, analizuje teorie komunikacji kultury nowoczesnej.

Bibliography: (in Polish)

H. Paluch, K. Czerwiński, W. J. Maliszewski (red.)Komunikacja społeczna w zarządzaniu. Proces komunikowania w relacjach międzyosobowych., Toruń: Adam Marszałek 2012 R. STEFAŃSKA-KLAR (red.): Komunikowanie się a jakość życia człowieka, uwarunkowania psychologiczno-społeczne ,Racibórz 2009. Z.NĘCKI: Komunikacja międzyludzka, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu: Kraków 2000. M. SOKOŁOWSKI (red.): Media i społeczeństwo: nowe strategie komunikacyjne, Wydawnictwo Adam Marszałek : Toruń 2008. P. G. ZIMBARDO, F. L. RUCH: Komunikowanie się bez słów , w: P. G. ZIMBARDO, F. L. RUCH, Psychologia i życie, PWN: Warszawa 1988.W. GUSTOWSKI: Komunikacja w mediach społecznościowych, Gdynia: Novae Res, 2012. D. ŻUCHOWSKA-SKIBA, M. STOJKOW: Blog – nowa forma przekazu politycznego w społeczeństwie informacyjnym, w: Od społeczeństwa industrialnego do społeczeństwa informacyjnego( red). A.SIWIK, Wydawnictwa Naukowe Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie: 2007 (s. 345–356).

Learning outcomes: (in Polish)

K1P_W05 + 1 + ma elementarną wiedzę o rodzajach więzi społecznych i prawidłowościach, którym podlegają oraz zna i rozumie zjawiska i procesy charakterystycznych dla różnorodnych grup społecznych.,K1P_W15 + 1 + ma elementarną wiedzę o rodzajach więzi społecznych i prawidłowościach, którym podlegają oraz zna i rozumie zjawiska i procesy charakterystycznych dla różnorodnych grup społecznych.,K1P_U04 + 3 + potrafi przygotować prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu zmian procesów komunikacyjnych.,K1P_U15 + 4 + ma umiejętność wykorzystywania kompetencji komunikacyjnych w praktyce społecznej.,K1P_U15 + 2 + potrafi prognozować praktyczne skutki konkretnych procesów i zjawisk z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi właściwych dla komunikacji społecznej w sieciach społecznych.,K1P_K02 + 5 + docenia potrzebę kształcenia się i rozwijania swojej wiedzy w odniesieniu do kwestii związanych z podnoszeniem swoich kompetencji komunikacyjnych.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Ćwiczenia Kolokwium, PEU: 1,3,4,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest znajomość terminologii objętej treściami kształcenia. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Obserwacja/opinia, PEU: 1,3,4,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest obserwacja pracy studenta podczas zajęć. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Prezentacja, PEU: 1,3,4,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest prezentacja przygotowana przez studenta. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Raport/referat, PEU: 1,3,4,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest sporządzony przez studenta raport/referat z zakresu realizowanych treści. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny ,laboratorium Kolokwium, PEU: 1,4,5 podst oc: Podstawą oceny jest znajomość terminologii objętej treściami kształcenia. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Obserwacja/opinia, PEU: 1,4,5 podst oc: Podstawą oceny jest obserwacja pracy studenta podczas zajęć. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Prezentacja, PEU: 1,4,5 podst oc: Podstawą oceny jest prezentacja przygotowana przez studenta. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Raport/referat, PEU: 1,4,5 podst oc: Podstawą oceny jest sporządzony przez studenta raport/referat z zakresu realizowanych treści. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny ,wykład Kolokwium, PEU: 1,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest znajomość terminologii objętej treściamikształcenia. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Obserwacja/opinia, PEU: 1,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest obserwacja pracy studenta podczas zajęć. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Prezentacja, PEU: 1,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest prezentacja przygotowana przez studenta. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny Raport/referat, PEU: 1,2,5 podst oc: Podstawą oceny jest sporządzony przez studenta raport/referat z zakresu realizowanych treści. kryt_zal: oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 51 - 60 % Dostateczny

Classes in period "Winter semester 2021/2022" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-02-20
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 15 hours more information
Laboratory, 15 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Joanna Kryza
Group instructors: Alicja Baranowska, Joanna Kryza
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Laboratory - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2022/2023" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 15 hours more information
Laboratory, 15 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Joanna Kryza
Group instructors: Joanna Kryza
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Laboratory - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2023/2024" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-18
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 15 hours more information
Laboratory, 15 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Joanna Kryza
Group instructors: Joanna Kryza
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Laboratory - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Winter semester 2024/2025" (future)

Time span: 2024-10-01 - 2025-02-16
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 15 hours more information
Laboratory, 15 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: (unknown)
Group instructors: (unknown)
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Laboratory - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła.
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)