Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła - Central Authentication System
Strona główna

Accounting I

General data

Course ID: EEK-SL>RĆCC1
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Accounting I
Name in Polish: Rachunkowość I
Organizational unit: Economics Department
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 4.00 OR 3.00 (differs over time) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: polish
Learning outcomes: (in Polish)

K1P_W13 + 1 + Zna podstawowe mechanizmy finansowania przedsiębiorstw. Student posiada wiedzę w zakresie definicji podstawowych pojęć rachunkowości i zasad rachunkowości. Umie zdefiniować podstawowe kategorie aktywów, kapitałów i zobowiązań,K1P_W13 + 2 + Zna zasady gospodarowania i obrotu aktywami finansowymi. Rozumie sposoby księgowania podstawowych operacji gospodarczych na kontach. Rozróżnia podstawowe elementy sprawozdania finansowego. Posiada wiedzę o pomiarze i zasadach ewidencji aktywów, pasywów oraz kosztów i przychodów w systemie rachunkowości.,K1P_W13 + 3 + Posiada szczegółową i wyspecjalizowaną wiedzę o systemie rachunkowości, rozumie podstawowe metody ilościowe i jakościowe wykorzystywane w rachunkowości,K1P_U02 + 4 + Potrafi na podstawie zdobytej wiedzy teoretycznej dokonać szczegółowego opisu, analizy i oceny procesów gospodarczych w przedsiębiorstwie, regionie i państwie. Student potrafi prawidłowo klasyfikować operacje gospodarcze, zgodnie z zasadami ewidencji, na kontach składników majątku i kapitału,K1P_U02 + 5 + Umie ustalić wynik finansowy w podmiotach gospodarczych. Potrafi opisać pozycje,K1P_K04 + 6 + Jest przygotowany do pracy w podmiotach gospodarczych sfery prywatnej i publicznej, w tym MŚP, instytucjach finansowych i podatkowych. Student jest gotów do interpretacji danych wynikających z systemu rachunkowości i wykorzystywania,K1P_K04 + 7 + Student jest gotów do projektowania prostych zadań badawczych i proponuje sposoby ich realizacji.,K1P_K04 + 8 + Wykazuje otwartość na konieczność pogłębiania wiedzy w związku ze zmianami prawnymi i technologicznymi zachodzącymi w rachunkowości

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

ćwiczenia Obserwacja/opinia, PEU: 8 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Prezentacja, PEU: 6,7 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Sprawdzian umiejętności, PEU: 2,3,4,5 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Test, PEU: 1 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny ,wykład Obserwacja/opinia, PEU: 8 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Prezentacja, PEU: 6,7 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Sprawdzian umiejętności, PEU: 2,3,4,5 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Test, PEU: 1 podst oc: Podstawą oceny jest weryfikacja osiągniętych efektów zawartych w treściach programowych kryt_zal: oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny

Classes in period "Summer semester 2021/2022" (past)

Time span: 2022-02-21 - 2022-09-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 30 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: (unknown)
Group instructors: (unknown)
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Summer semester 2022/2023" (past)

Time span: 2023-02-20 - 2023-09-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 30 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Marek Łażewski
Group instructors: Marek Łażewski
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade

Classes in period "Summer semester 2023/2024" (in progress)

Time span: 2024-02-19 - 2024-09-30
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Exercise, 30 hours more information
Lecture, 15 hours more information
Coordinators: Iwona Kamińska-Lech
Group instructors: Iwona Kamińska-Lech
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Final rating
Exercise - Credit for the grade
Lecture - Credit for the grade
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła.
contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)